23 Kasım 2010 Salı

Bayrampaşa Davası 10 Yıl Sonra Nihayet Başlıyor

"Hayata Dönüş" adıyla 2000'de toplam 20 cezaevine yönelik eşzamanlı operasyonlardan birinin adresi de Bayrampaşa Cezaeviydi... F tipi hapishanelere karşı ölüm orucundaki 12 tutuklunun öldürüldüğü Bayrampaşa Cezaevi Davasının görülmesi için yargı ise tam on yıl bekledi.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
22 Kasım 2010, Pazartesi
Üzerinden 10 yıl geçen "Hayata Dönüş" katliamının Bayrampaşa Cezaeviyle ilgili ilk davası yarın saat 10.00'da Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
19 Aralık 2000'de "Hayata Dönüş" adıyla F tipi hapishanelere geçmemek için ölüm orucu başlatan toplam 20 cezaevine yapılan eşzamanlı operasyonlardan biri de Bayrampaşa Cezaeviydi. biri de 12 siyasi hükümlü ve tutuklu yapılan operasyonda öldü.
Bilirkişi raporlarında Bayrampaşa Cezaevi C-1 koğuşunda beş kadının yanarak, birinin de gazdan zehirlendiği ortaya çıktı.

"Nazi kampları gibiydi"

Hayata dönüş operasyonları sonrasında Bayrampaşa Cezaevi'nde meydana gelen olaylarla ilgili tutuklu ve hükümlü 155 kişi hakkında isyan çıkartmak suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasında, tanıklardan biri "19 Aralık günü Bayrampaşa Cezaevi C koğuşu 21. yüzyılın Nazi kampları gibiydi. Arkadaşlarımız diri diri yakıldı" demişti.
Davanın avukatlarından Oya Aslan, bianet'e Eyüp Savcılığının operasyon emri veren komutanları iddianamenin dışında bıraktığını söylemişti.
"İddianamede yalnızca 39 erin yargılanması isteniyor. Oysa Elazığ Özel Komando birliğinden gelen 332 kişinin listesi biliniyor. Ayrıca Ankara Özel Komando Birliği'ndeki komutan Burhan Ergin ve aynı birlikten jandarma başçavuşlar Süleyman Bölükbaşı, Hidayet Yorgancı, teğmen Mustafa Arı, uzman çavuşlar Latif Sarsu, Ramazan Yıldız,Mustafa Aksoy, Mustafa Katipoğlu da operasyonun müdahale ekibinde yer almışlardı.
Bu adlar iddianamede yer almıyor. "Mağdur sayısı 41'e düşmüş. Oysa olayın 55 mağduru var. Bilirkişi ve keşif raporları eksik..." 
Toplam 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 28 tutuklu ve hükümlü, iki asker hayatını kaybetmişti. Savcı iddianamede 39 er için 12'şer kez ömür boyu hapis istiyor.(BT)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder