20 Ekim 2009 Salı

AB haritasında Edirne ve Kırklareli "eyalet"

AB toplantısında Edirne ve Kırklareli “eyalet” yapıldı. AKP bürokratları “çeviri hatası” bahanesine sığınarak gizleme gayretine düştü.


Geçtiğimiz haftasonu Edirne'de düzenlenen AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Sınır Ötesi İş Birliği Programı bilgilendirme toplantısında, katılımcılar ile basın mensuplarına dağıtılan broşürdeki haritalarda Edirne ve Kırklareli ''eyalet'' olarak gösterildi.

Devecihan Kültür Merkezi'ndeki toplantıya Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin ve Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı yetkilileri ile Edirne Valisi Mustafa Büyük ve bazı Vali Yardımcıları da katıldı.

Vali Yardımcısı : “Haritayla Mesaj mı Veriliyor?”

Sunumun ardından söz isteyen Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, proje tanıtımı konusunda Bulgaristan tarafından bastırılan broşürde büyük bir hata olduğunu belirtti. Sürmen, Türkiye'nin idari birimlerinin arasında eyaletler bulunmamasına rağmen broşürde bu konuda yanlışlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bu tarz harita hataları Türkiye'nin doğusuyla ilgili yapılıyor. Farklı haritalar çizilerek yanlış anlamalara neden olunuyor. Bulgaristan tarafından bastırılan bu broşürde de Edirne ve Kırklareli eyalet biçiminde gösterilmiş. Bizde eyalet sistemi yoktur. Bununla bize mesaj mı verilmek isteniyor, yoksa hata mı yapılmıştır? Dostlarımızın öyle düşünmediğini biliyoruz fakat yanlış anlamalara neden olunmaması için açıklama bekliyoruz.''
soL'da haber olmuştu

Broşüre tepki gösteren ve haritada mesaj olduğundan şüphe duyan Vali Yardımcısı Sürmen, 5 ay öncesindeki bir başka olayda ise tepkisiz kalmıştı.

Konuyla ilgili 30 Mayıs 2009'da "AB açık konuştu: Trakya bize kalsın!" başlıklı haberimizde, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Angel Marin'in, geçen Mayıs ayında Edirne'yi ziyaretinde söylediği “Trakya, AB sınırları içinde kalsın” önerisi ve “Sınırları olmayan Trakya hayalimiz” diyen konuk Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın konuşması ardından söz alan Sürmen “ileri boyutta komşuluk” mesajları verdiği yazılmıştı.

Vali Yardımcısı Sürmen'deki bu tavır değişikliği ilgi çekici bulunuyor.

Fetullah'tan Ödüllü TİKA Yetkilisi Şahin : “Kötü Niyet Yok”

TİKA Başkan Yardımcısı Şahin, Sürmen'in tepkisi üzerine, kürsüde bulunan Bulgar heyetinden açıklama talep etti. Şahin, heyetin açıklamasını şu şekilde aktardı:

''Kötü niyet olmadığını belirtiyorlar. Vilayet ile eyalet kelimelerinin tercümesi sırasında kaynaklanan bir hata. Biz de TİKA olarak son anda broşürler elimize geçtiği için inceleme fırsatı bulamadık. Bunda art niyet yoktur. Bundan sonra biz de TİKA olarak daha dikkatli olacağız.''

Polis Akademisi eski Araştırma Görevlisi olan Mustafa Şahin, Fetullahçı düşünce kuruluşu Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından “2008 yılı Stratejik Vizyon Sahibi Bürokrat” ödülüne layık görülen bir bürokrat.

Edirne Valisi “Çeviri Hatası” Diyor Ama...

Vali Büyük, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hatanın tercümeden kaynaklandığını söyleyerek, ''Bulgaristan'ın hazırladığı ve TİKA'nın da inceleme yapmadığı tanıtım broşüründe Edirne ve Kırklareli illerinin eyalet olarak yazıldığını, maddi hata yapıldığını gördük. Durumu Vali Yardımcımız Sürmen toplantıda aktardı. Art niyetin olmadığı anlaşıldı. Bundan sonraki çalışmalarda bu yanlışlıklar düzeltilecek'' dedi.

Haritada çeviri hatası yapılmış olabileceği gerçekçi bulunmuyor. Birincisi, İngilizce veya diğer Avrupa Birliği dillerinden ayrı olarak Bulgarca'da vilayet ve eyalet için farklı kelimeler var. “Okrug” sözcüğü Türkçe'de “il, vilayet” kelimelerine karşılık gelirken, “Oblast” sözcüğünün dilimizdeki anlamı “eyalet”.

Öte yandan toplantının konusu olan “AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Sınır Ötesi İş Birliği Programı”nın resmi belgesinde (CCI : 2007CB16IPO008 / 21 Eylül 2007) Edirne ve Kırklareli için eyalet değil, vilayet (İngilizce “province”) kelimesi kullanılmış. Dolayısıyla çeviri hatasından değil, Avrupa Birliği'nin psikolojik operasyonu ve AKP bürokratlarının “üstünü örtme” çabalarından söz etmek mümkün.