Uruguay’daki seçimlerde Geniş Cephe’nin adayı eski gerilla José Mujica yüzde 51 oyla başkanlığa seçildi.
Uruguay’da ilk turda Geniş Cephe’nin yüzde 48 oy alması ve mutlak çoğunluk sağlayamaması nedeniyle ikinci tura kalan seçimlerde Geniş Cephe’nin adayı José Mujica oyların yüzde 51’ini alarak başkanlığa seçildi.
2005’ten beri ülkede yine Geniş Cephe’den seçilmiş olan Tabaré Vazquez başkanlık görevini yürütüyordu. Vazquez’in başkanlığı sırasında ülke üç sene yüzde 7 ekonomik büyüme oranı yakalamış, işsizlik ülke tarihinin en düşük seviyesine inmişti. José Mujica, Tabaré Vazquez’in politikalarına devam edeceğini açıkladı. Mujica, Vazquez’in ekonomi bakanı Danilo Astori’yi bu görevde tutacağını şimdiden ilan etti. Astori, ekonomi bakanlığı döneminde Wall Street tarafından “övgüye değer” bulunmuştu.
3 milyon 350 bin nüfusa sahip ülkede Geniş Cephe’nin destekçileri, Mujica’nın zaferini kutlamak için Montevideo’da toplandılar. Burada halka seslenen Mujica, Uruguaylılar’ın sorunlarına sırtını dönmeyeceğini ve kara günlerinde yanlarında olacağını söyledi. Başkanlık görevinin geçici olduğunu, kalıcı olanın halk olduğunu vurgulayan Mujica, “İktidarın yukarıda bir yerlerde olduğuna inanan ve iktidarın büyük kitlelerin yüreklerinde olduğunu anlamayanlar var” dedi. Programatik konuşmalar yapmanın zamanı olmadığını belirten Mujica, halka teşekkür etti.
Gerilla liderliğinden devlet başkanlığına
74 yaşındaki Mujica, altmışlı ve yetmişli yıllarda Tupamaros gerilla hareketinde yer almış, 1973-1985 arasındaki askeri diktatörlük döneminde uzun süre hapiste yatmıştı. “Pepe” olarak da bilinen Mujica, diktatörlüğün elinde olduğu sürede çok kötü muamele görmüş, iki sene boyunca bir kuyunun dibinde kalmıştı. Mujica, Tupamaros hareketiyle diğer birçok sol örgütün bir araya gelerek Geniş Cephe’yi kurmasında etkin rol oynamıştı. Geniş Cephe 2005’te Tabaré Vazquez’i başkanlığa seçtirdiğinde, ülkede yüz yıldır süren sağın iktidarı ilk defa kırılmıştı.
“Lula’nın izinden gideceğim, Chávez’in değil”
Eski radikal geçmişini bir tarafa bıraktığını söyleyen Mujica, seçimlerden önce ülkeyi ılımlı bir çizgiyle yöneteceğini açıklamıştı.Sağdan kendisine yöneltilen “Chávez’in çizgisine girme” eleştirisini reddeden Mujica, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya benzemeye çalışacağını söylemişti.