6 Aralık 2010 Pazartesi

Kardeşimsin Alexis, Hepimiz 16 Yaşındayız

Yunanistanda, 6 Aralık 2008 günü, Aleksis Grigoropulos isimli 16 yaşındaki bir genci polis kurşunuyla katledildi. Aleksis'in katledilmesi karşısında, merkezinde Atina olmak üzere tüm ülkede işçiler, emekçiler, öğrenciler ayağa kalktı. Tıpkı 1985'te yaşanan son polis katliamı karşısında olduğu gibi, bir kez daha araçlar ateşe verildi, devlet binaları yakıldı, yollar kesildi, üniversiteler işgal edildi. Yunan halkının Aleksis'i eylemli sahiplenişi, okulların dahi kapanmasına neden oldu. Yunan devleti ise, polis cinayeti yetmiyormuş gibi, işçi ve emekçilerin bu haklı öfkesini de olağanüstü hal ilanıyla bastırma arayışındaydı. 


İsyanın daha başlangıcında Yunan içişleri Bakanı yaşananlardan dolayı istifasını verdi ancak başbakan tarafından kabul edilmedi ve korundu. Türkiye'de oldugu gibi olayın münferit oldugu savunuldu.

Yaşanan tüm olayların altında farklı sebeplerde bulunmakta... Örneğin; hükümetin eğitim-öğretim alanında uyguladığı yanlış politikalar,işsizlik,gençlerin gelecek kaygısı ve daha bir çoğu.

Olaylar ilk 8 gününde 200 milyon avroluk zarara yol açtı. Yunan hükümetinin elindeki göz yaşartıcı gaz bombası ise tükendi bu nedenle yeni siparişler verildi. Ordu sarı alarma geçirildi. Ayrıca yunan rütük kurumuda yunan gazete ve televizyonlarına gönderdiği genelgede aşırı şiddet olaylarının gösterilmemesini istedi.

Gösteriler ise sadeceYunanistanla sınırlı kalmadı, avrupa ülkeleri ve Türkiye'de de devam etti. İstanbul ve İzmir'deki Yunanistan konsoloslukları önlerinde gösteriler düzenlendi. Ülkemizden de Yunanistandaki mücadeleye destek iki yıldır artıyor.
Yunanistanın tümüne yayılan etkinliklerde işçi gençlik ve tüm emekçilerin sloganı ise hepimiz 16 yaşındayız.




BİZİM ÜLKEMİZDE BİR GENÇ,POLİS TARAFINDAN KATLEDİLİNCE NELER OLUYOR?



Bu yaşananlar bizim ülkemize çok da uzak şeyler değil .Fazla geriyede gitmeye gerek yok yaklaşık 2 yıl önce Engin Ceber, polis tarafından katledildi.



Yaşanan bu iki olay arasında ki fark nedir?



HİÇ!



Tepkiler neden farklı?



Çünkü bizim halkımız bilinçli değil



Çünkü bizim halkımız korkuyor



Çünkü gerekli kamuoyu oluşturulamıyor!



Devlet ceza vereceği yere suçluları ödüllendirircesine aklıyor.

Böyle bir ortamda elbetteki tepkiler farklı olacaktır.

Biz istiyoruz ki bu yaşananlar değişsin biz istiyoruz ki sesimiz daha yükseklere çıksın biz istiyoruz ki daha güçlü olalım.Tüm bu nedenlerle bu ve benzeri yaşanmış ve yaşanmakta olan bir çok olaya karşı yaşanmış ve yaşanmakta olan bir mücadelenin bize örnek olabileceğini düşünüyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder