18 Nisan 2010 Pazar

Karadenizliler çayına sahip çıkıyor

Trabzon’un Of ilçesinde yapılan mitingde Karadenizliler, çaylarına ve sularına sahip çıkacaklarını ilan ettiler.

Bir süredir hazırlıkları yürütülen “Çayına Suyuna Sahip Çık” mitingi Of'ta binlerce insanın katılımıyla gerçekleşti.

Çifçi-Sen ve Çay-Sen'nin birlikte organize ettiği “Çayına Suyuna Sahip Çık” mitingi bölgedeki farklı illerden gelenlerin Of Belediye Meydanı'nda buluşmasıyla gerçekleşti. Çeşitli demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de katıldığı mitingde “Çay Kanunu Tasarısı” ve bölgede yapımı devam eden hidroelektirik santralleri (HES) protesto edildi.

Çiftçi-Sen, Çay-Sen, Fındık-Sen, KESK, CHP, ÖDP, TKP, Halkevleri ve KTÜÖğrenci Kolektifi ve Derelerin Kardeşliği Platformu’nun destek verdigi mitingde 'çayda sömürüye son', 'Sözleşmeli köleliğe hayır', 'Konsey yasanı al başına çal', 'Enerji değil,hayat lazım' dövizleri dikkat çekerken 'AKP şaşırma sabrımızı taşırma', 'HES'ler yıkılsın, çay kanunu altında kalsın', 'Çayına suyuna onuruna sahip çık' 'özelleştirmelere hayır', 'Çaykur halkındır sattırmayız' sloganları atıldı.

Mitingin açılış konuşmasını Fındık-Sen başkanı Kutsi Yaşar yaptı. Yaşar konuşmasında, AKP iktidarının çayda olduğu gibi fındıktada üreticiyi oradan kaldırmaya çalıştığını bunun ilk örneğini de Fiskobirlik'i devreden çıkararak gerçekleştirdiğini dile getirdi. Sonrasında söz alan Çay-Sen Başkanı Recep Memişoğlu yapılmaya çalışılanın çay politikalarıyla üreticiye çayını tamamen söktürmek olduğuna dikkat çekerken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örgütsüz üretici aldatılmaya mahkumdur. Çaykur özerkleştirilmeli ve siyasilerin arpalığı olmaktan çıkarılmalıdır. Çay Kanunu ile planlanan bir üst kurul istemiyoruz. Çaykur'un yetkilendirilmesini, üreticilerin de Çaykur yönetiminde görev almasını istiyoruz. Yaptığımız maliyet hesabına göre çaya bu yıl 1.40TL taban fiyat verilmesi sorunlarımızı bir nebze çözer.”

“Derelerin görevi bölgeye hayat vermektir"
Derelerin Kardeşliği Platformu adına konuşan Saltuk Deniz de HES projelerine karşı olduklarını söylerken “Bunlar temiz ve çevreci üretim kaynağı değildir. Aksine yaşamımızın her alanına kadar bölge insanına zararlar vermektedir. Sayın Çevre Bakanı şunu bilsin ki; Karadeniz'in derelerinin görevi HES şirketlerinin banka hesaplarını şişirmek değil, bölgeye hayat vermektir" dedi.

Miting de son olarak sözü Çifçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu aldı. Aysu yaptığı konuşmada, Çay Kanunu'nu hazırlayan Rize Ticaret Borsası ve Ulusal Çay Konseyi’nin, “Çaykur çalışmasın, fiyat belirlemesin. Fiyatları biz belirleyelim, çiftçinin alın terine el koyalım” dediğini kaydederken şöyle konuştu: “Çaykur şirketlerin kuklası olsun istiyorlar. Çay Kanunu Meclis'e gönderilmemelidir, meclisten çıkmamalıdır. Yakalanan kaçak çaylar ihaleye çıkarılıyor. Bu, kaçak çayı hükümet eliyle yasallaştırmak demektir. Biz kaçak çaylara el konulmasını ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na, askeri birliklere hibe edilmesini istiyoruz. İhaleye çıkarıldığında kaçakçılık yapan şirketler bunları satın alıyor ve kaçakçılık devlet eliyle yasal hale getirilmiş oluyor, kaçak çaylar yasallaştırılıyor."

Miting Konuşmaların ardından son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder