20 Nisan 2010 Salı

Kara tabutla ve yirmi kişi eşliğinde gömüldü!

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın darağacında katledilişlerini bir ağaca yaslanarak izlemişti Ali Erverdi. İdam kararlarını veren hakim oydu. Üç genci, üç fidanı daracağında sallanırken görmek istiyor ve bir ağaca yaslanmış verdiği kararın haklılığını kendince ispatlamaya çalışıyordu.

Deniz Gezmiş’in dar ağacında 25 dakika asılı kalışını kılı kıpırdamadan izleyen Elverdi, 1977'de yazdığı 'Bu vatana kastedenler' adlı kitabında, idam cezasını şöyle savunmuştu: “Sehpaya çıktıkları zaman, kelime-i şahadet getirmek yerine, ‘Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Kürt ve Türk halkları' diye bağırdılar. İşte bu beyni yıkanmış militanlar, ölüm sehpasında dahi komünizm propagandası yapıyor ve arkasından gelecek olanlara cesaret vermek istiyorlar. Onları astığımız için, Türk Ceza Kanunları'nı millet adına muhakeme ederek tatbik ettiğim için bana, 'katil Elverdi' diyorlar. Bana, Meclis kürsüsünden 'bizim faşistler böyledir' diye laf atıyorlar. Ben de onlara 'Bütün komünistler sizin gibidir' diyorum...”

İdamlardan iki yıl sonra AP Bursa milletvekili seçilen Erverdi 1980 darbesiyle bu makamını da kaybetmiş ve kısa bir süre sonra MS hastası olmuştu. Yürüyemiyor, elleri tutmuyordu. Geçtiğimiz günlerde yemek yerken boğazına dolanan bir lokma dolayısıyla boğularak öldü. Cenazesine mecburen tabutu taşıyan tören kıtası dışında ailesi ve üç beş yakını katıldı.


Ne demişdi devrimciler:
"BİZE ÖLÜM YOK"...
Denizler idamlarının üzerinden 28 yıl geçmiş olmasına rağmen yüzbinlerin çeşitli etkinlikleriyle dünyanın her yerinde hatırlanıyor, anılıyor. İdam kararını verenler ve onaylayanlar ise yalnızlıkları ile kara tabut içinde mezara gidiyorlar.

Keşke bir kamera kaydı olsaydı ve Erverdi boğazındaki düğümlenme sonucu boğulurken son sözleri ne olmuş öğrenebilseydik..!

Denizlerin, Yusufların, Hüseyinlerin son sözleri :
Yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın Türk ve Kürt halkının kardesligi, yaşasın Marksizm ve Leninizm, yasasın işçiler ve köylüler, kahrolsun emperyalizm..! olmuştu.

Onlardan kelime-i şahadet bekleyen Erverdi'nin son sözlerini ise asla öğrenemeyeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder