15 Ağustos 2009 Cumartesi

Anti Yanki Retoriğe Devam

ABD bir yandan yeni anlaşmalarla Kolombiya’daki varlığını güçlendirirken bir yandan da Latin Amerika’dan gelen güçlü emperyalist karşıtı uyarıları “tipik anti Yanki retorik” diye cevap veriyor.
ABD Latin Amerika’da sayıları azalan işbirlikçi hükümetlerden Kolombiya ile ilişkilerini güçlendirirken bölgeden tepki geliyor. ABD Venezuela’daki yedi üssün kullanımıyla ilgili bir anlaşma imzalarken Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez bu durumun bölgede savaş rüzgarları estirmeye başladığının uyarısını yaptı.
Chavez, bölgeyi tehdit edecek ciddi bir planın olduğuna işaret ederken Venezuelalı lidere Brezilya, Şili, Küba, Ekvator, Bolivya, Nikarugua’dan destek geldi. Liderler gerekirse Kolombiya ile tüm ticari anlaşmaları durdurma çağrısında bulundu. ABD ise bölgedeki askeri varlığının güçlendirdiği suçlamalarını yalanlayarak iddiaların “tipik bir anti Yanki retorik” olduğunu söyledi. ABD’li generallerden Frank Mora AP ajansına yaptığı açıklamada anlaşmalarla ABD’nin ülkedeki varlığını artırmadıklarını, yaptıklarını resmileştirdiğini söyleyerek aslında Kolombiya’da her geçen gün artan varlıklarına işaret etmiş oldu.
ABD son imzaladığı anlaşmayla ülkedeki yedi askeri üssü 10 yıllığına kullanma hakkı elde etti. Daha önceki anlaşmanın bu ay bitmesi bekleniyordu. Ülkede halihazırda 800 asker, 600 personel var. ABD’ye göre Kolombiya’daki askeri güç ülkedeki uyuşturucu çeteleri ve terör örgütü olarak ilan edilen FARC ile mücadele ediliyor. Ancak Latin Amerikalı liderlere göre ABD uyuşturucu mücadele ediliyor derken bölgedeki etkisini artırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder