28 Temmuz 2009 Salı

Türkiye'de Olunca Normal Geliyor !

30 yıl sonra anlaşılan gerçek
ODTÜ'nün giriş kapısında 30 yıl önce öldürülen Ertuğrul Karakaya'nın ailesi, ilginç bir tesadüf sonucu oğullarının katil zanlısının yıllar önce yargılanıp beraat ettiğini öğrendi. Karakaya ailesinin avukatı zaman aşımına uğrayan davayı, "Karar bize tebliğ edilmediği için temyiz hakkımız var" diyerek 28 yıl sonra dün temyize götürdü. Ancak dava dosyası yıllar önce imha edildiği için dava çıkmaza girdi.


8 Haziran 1977Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kapısının kana boyandığı gündü 8 Haziran 1977. Hasan Tan'ın rektörlüğüne itiraz eden öğrenciler, istifa istemi ile boykottaydı. Jandarma, kapıda arama yapıyordu. ODTÜ öğrenci temsilcisi Ertuğrul Karakaya, üzerinin aranmasını beklemeden kapıdan içeri girdi ve koşmaya başladı. Silahlar patladı. Karakaya, kanlar içerinde yerde yatıyordu.Otopsi raporuna göre, Karakaya'nın sırtında bir adet G3 kurşunu ve süngü yarası tespit edildi. Ertuğrul Karakaya'nın ailesi, 30 yıl boyunca "Çocuğumuzun katili bulunsun" dedi. Ancak sonuç yoktu.
Mezarında anmaHer yıl olduğu gibi 2005 yılında da anne Ayşe Karakaya (73), oğlunun ölüm yıldönümünde mezarı başındaydı. Anmaya Ertuğrul Karakaya'nın 19 arkadaşı da gelmişti. 28 yıl boyunca gizlenen davanın ortaya çıkış süreci de burada başladı. Salihli Savcısı, toplantıya katılanlar hakkında, "suç ve suçluyu övdükleri" iddiasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Avukatlar mahkemeden, ölen Karakaya'nın suçunun ne olduğunu ve sanıkların hangi suçu övdüklerini sordu. Karakaya'yı suçlu kılacak herhangi bir dosya bulunamadı. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcılığı, mahkemeye Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen iki sayfalık bir karar metninin nüshasını gönderdi. Kararda mahkeme heyetinin Ertuğrul Karakaya'nın katili olduğu iddiasıyla jandarma eri Osman Özdemir'i 1977 yılında yargılamaya başladığı, 1979'da da "vazife gereği" diyerek Özdemir'in "temyiz yolu açık olmak üzere" beraatine karar verdiği belirtiliyordu. Karar, Karakaya'nın ailesini şoke etti. Çünkü aile, ne oğullarını öldüren kişinin bulunduğunu ne de onun yargılanarak beraat ettiğini biliyordu. Bunun üzerine mahkeme, dosyanın tamamını istedi. Ancak 28 yıl önce verilen kararın dosyası, karardan 10 yıl sonra SEKA'ya gönderilmiş ve imha edilmişti.
'Dava resmen gizlendi'
Ağabey Erol Karakaya'nın avukatı Ömer Kavili, jandarma erinin yargılandığı davanın kararını 28 yıl sonra dün temyiz etti ve yeniden yargılama yapılmasını istedi. Çünkü yasa gereği, iki tarafa tebliğ edilmeyen karar, kesinleşmiş sayılmıyor ve dava kesinleşmediği için tarafların temyize gitme süresi işliyordu. Kavili, dosyanın imha edildiğini vurgulayarak, "Karakaya ailesi için dava henüz başlamıştır ama dosya ortada olmadığı için bir hukuk skandalı yaşanıyor. Taraflar olmadan, kendi başlarına yargılamışlar, beraat ettirmişler. Dava resmen gizlenmiştir" dedi.

daha fazlası ve devamı

3 yorum:

  1. Her sabah uyandığımda "güzel ülkemde bugün ne gibi gariplikler bizi bekliyor" diye düşünmekten ve her sabah yeni bir acayiplikle karşılaşıp şaşırmıyır olmaktan bıktım.

    bAQi

    YanıtlaSil
  2. Ben Karakaya ailesi yerinde olsam fazla kurcalamazdım. Öldüren ve beraat eden asker, ölennin ailesi aleyhine "ölen kişiyi dünyaya getirdiği" suçlamasıyla "tazminat" davası açıp kazanmıştır. Hacze gelir yakında.

    @tention

    YanıtlaSil
  3. Burası Türkiye (!) diyeceğimiz binlerce durumdan birisi. Şaşıranlara şaşırmak lazım !

    oBüS

    YanıtlaSil