4 Temmuz 2011 Pazartesi

FRANSIZ BÖREĞİ - TERİNE (Yemekbahane)


Bundan bir kaç yıl önce MEB'nin açtığı temel pastacılık kursuna katıldığımda, tatmıştım terini. Kurs içerisinde uygulamamamış olsak da kurstaki hocalardan birinden detaylı olarak yapılışını öğrenmiş ve defterime sıkı sıkı not almıştım. O gün bugündür, bunun tadına varabilecek misafirlerim olsun da yapayım diye hep aklımın bir yerlerinde durur, kısmet sevgili blogger dostlarımaymış.Doğru kitleye, doğru bir tarif oldu sanırım çünkü çok beğenildi ve hemen tarifi istendi. 

Terine, sunumu şık, yapımı da bir kaç aşamalı olsa da kolay bir tarif. Hem çay partileri hem de akşam yemeklerinde farklı iç malzemeleriyle de çeşitlendirilebilir.

Malzemeler:


  • 12 adet tost ekmeği (kenarları alınmış)

  • 100 gr haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğüs

  • 1/2 kg ıspanak

  • 1 adet ufak boy soğan

  • 200 gr taze lor peyniri

  • 200 gr (1 ufak paket) krema

  • tuz, karabiber

  • zeytinyağ

Beşamel sos için:


  • 1/2 kg süt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ (mısırözü kullandım)

  • tuz, karabiber

Yapılışı:


  • Soğanı çok ufak şekilde yemeklik doğruyoruz. Ispanakları iyice yıkayıp ufak şekilde doğruyoruz. Tencereye bir iki kaşık zeytinyağı koyup soğanları soteliyoruz. Soğanlar yumuşayınca ıspanakları ilave edip, tencerenin kapağını kapatmadan suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Tuz ekleyip tatlandırıyoruz.

  • Beşamel sos için bir tencereye tereyağ ve sıvıyağını koyup unu kavuruyoruz. Unun kokusu çıkınca hızla karıştırırken bir yandan da sütü ilave ediyoruz. Sos koyulaşınca tuzunu ilave ederek, sosu soğumaya bırakıyoruz.

  • Beşamel sos soğuyunca içine kavurduğumuz ıspanakları ve haşladığımız tavukları katıp karıştırıyoruz. Karabiber ile tatlandırıyoruz.

  • Lor peyniri ve kremayı bir miktar tuz ilave ederek (çok olmamasına dikkat edelim) mikserle çırpıyoruz.

  • Servis edeceğimiz tabağa üç dilim kenarları alınmış tost ekmeğini yan yana diziyoruz. Üzerlerine beşamelli harçtan bolca sürüyoruz. İkinci, üçüncü kat şeklinde aynı uygulamayı tekrarlıyoruz. Son kat ekmekleri de koyduktan sonra krema-lor karışımlı harç ile tüm böreğimizi sıvıyoruz.

  • Buzdolabında en az 4-5 saat beklettikten sonra servis ediyoruz.

  • Üzerini kırmızı toz biberle süsleyebilirsiniz.

Dilimlenmiş halini fotoğraflayamadım malesef. Ancak bir gece evvelde yapabilirseniz, hem daha rahat kesersiniz hem de lezzeti daha da oturur, bunu söyleyebilirim.

Afiyetle & sağlıkla


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder