13 Ocak 2010 Çarşamba

Romanlardan Edirne’de eylem


Selendi’den Roman vatandaşların sürgün edilmesini protesto eden Edirne’li Romanlar, “Bu ayrımcılığa neden olanlara lanet olsun” dediler.


Edirne’deki Roman yurttaşlar Manisa’nın Selendi ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle Gördes ilçesine nakledilen Roman aileler için bir eylem yaptı.


Edirne’nin Mezilahır Mahellesi'ndeki oturan Romanla davul ve zurna eşliğinde göbek atarak Selendi'de yaşananları protesto ettiler. Romanlar adına bir açıklama yapan Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği Başkanı Metin Örs, Selendi’de Roman vatandaşlara reva görülen “insanlık dışı uygulamaları” kınadıklarını kaydederken, “Roman vatandaşların çeşitli suçlamalarla dövülüp evlerinin ve araçlarının tahrip edilmesinin, ilçeden Gördes’e sürgün edilmesinin kabul edilebilir olmadığını” söyledi. Örs şöyle konuştu: "Bu yaşananlar sadece Selendi çingenelerini değil, Edirne'de huzur içinde ve bütün Türkiye'de huzur içinde yaşayan Romanları üzmüştür. Gördes'e sürgün edilen çingenelerin bu kentte istenmediği söylenilmektedir. Biz Edirne çingeneleri olarak bağrımıza basmaya hazırız. Bir odamızı ikiye bölüp yarısını kendilerine verebileceğimiz gibi onları burada aç bırakmayacağımızı da bilsinler. Bu ayrımcılığa neden olanlara lanet olsun."

“Mülki ve yerel yöneticiler hakkında tatbikat gerekir”

Örs açıklamasında Roman vatandaşlara çeşitli suçlar isnat edilmekte olduğunu ifade ederken, “Bu suçları işlemiş olsalar dahi Selendi’de yaşayan Romanları hor görüp kahvehanelerine dahi almayan Selendi halkının hiç mi suçu yok? Selendi’de yaşayan Roman vatandaşlardan oy istemesini bilen ancak seçildikten sonra maddi ve manevi yönden sahip çıkmayan bundan önceki ve şimdiki belediye başkanlarının suçu yok mu? Selendi’nin kaymakamı ve emniyet yetkilileri bu olaylar gelişirken acaba neredeydi? Manisa Valisi olaylar gelişirken neredeydi? Görülüyor ki öncelikle ayrıcalığa neden oldukları için mülki ve yerel yöneticiler hakkında kanuni takibata geçilmesi gerekir” dedi.

1 yorum:

  1. yaa sorarım size..selendide romanlar bilmem kaç yıldan beri yaşıyormuş..taş çatlasın 10,20 yıl..ve sorun çıkıyor..yaa biz edirnede romanlarla 100 yıllar,belki asırlardan beri yaşıyoruz,şimdiye kadar hiç bi sorun çıkmadı da minicik selendide nası sorun,kavga çıkkıo anlamadım..sizce kim haklıselendimi

    YanıtlaSil